Saturday, April 23, 2011

 sekali lagi meroti kita. tapi yang ini adunan kita tak guna water roux....so guna apa????????????......ha...jom kita pi tengok resepi k.....
 480gm tpg roti
120gm tpg gndm
110gm gula halus
10gm garam
20gm tpg susu
4camt yis segera
1cmt bread improver
1camt bread softner
1 biji telur dipukul sedikit
300ml air
60gm mentega
 cara tetap sama, adun semua bahan n uli hingga betul2 elastic. kalau guna tangan, kena uli lama sikit n tips dari saya, buat roti time cuaca panas, memang roti cepat kembang. dah uli, tutup mangkuk adunan dgn tuala lembab atau plastic wrapper. bila dh kembang, tumbuk2 adunan utk keluarkan angin.
bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil n susun atas loyang n biar sekejap. bila dh kembang lagi, sapu atasnya dgn baki telur tadi n campur dgn 2camb susu segar. n bakarla dgn sushu 180 darjah selama 20 ke 22 minit.

No comments:

Post a Comment