Saturday, April 23, 2011

 tersangat lamanyalah tak bukak blog ni.....lama yg amat2....masa yg tak ada atau aku yang makin malas sekarang????????????.....hahahahaha.....makin malas n makin gemuk...mana taknya asik meroti jer kejenya. mentang2la baru belajar buat roti, pantang ada kesempatan, meroti sesajer....sementara nak menunggu amek anak time petang, sempat gak tu meroti dulu.....apa2pun nah pi amek resepi nie...
300gm tpg roti
80gm tpg gndum
2camb water roux (nanti kita ajar mcmana nak watnya k)
1 biji telur dipukul sedikit (tinggalkan juga sedikit utk glis)
1 1/2 camb majerin
2camb gula
1/3 garam
2camt yis segera
160ml air suam
memandangkan kita tak ada breadmaker, cuma handmaker jer, so kita masukkan semua bahan kedlm bowl n uli hingga tak melekat pd tangan. dan utk mendptkan doh yg elastic, kita masukkan doh tadi kedlm plastik n ramas doh itu beberapa minit. insyaallah doh akan jadi lembut n elastic. petua ni kita dapat dari blog k.nor secubit garam(thanks k.nor).
perap doh dalam bowl yg ditutup dgn kain basah atau cling plastik. biarkan naik dua kali ganda. bila dah naik kembang, kita kenala tumbuk adunan utk keluarkan angin.
so, bahagikanlah kepada beberapa bahagian kecil n susun atas loyang or kalau suka bentuklah mengikut kreativi sendiri. perap lagi n bila kembang, sapu atasnya dgn baki telur tadi yg telah dicampur dgn 2camb susu segar. so bakarlah dgn api 180 darjah selama 20 ke 22 minit.
dah masak, kuarkan n sapu atasnya dgn majerin sedikit.....dah siap..senang n jimat kan????

No comments:

Post a Comment