Wednesday, November 10, 2010













aduuuuuuh penatnya......punya terik mentari kt luar tu,,,,naik hangus kulit aku dibuatnya. pakkallahanak punya pasal so kenalah tahan jugak walau panas macamana sekalipun, amik tetap amik budak2 tu kat sekolah. inilah manusia, panas salah sejuk salah...tapi sekurang2nya aku bersyukur sangat2 sebab kat sini tidak dilanda banjir macam kt kedah tu....yaAllah selamatkanlah mereka dan tabahkanlah mereka menerima segala dugaanMU....amin.


so ok, nampak pic kt atas tu????????????? tulah roti sadin namaya....versi aku....kihkihkih. lama dah buat,cuma tak sempat nak anto kemari....sarapan dan minum petang yg paling senang. so anak2ku...mari kita lihat apa bahan2nya....n lain kali lehla buat sendiri yer...time tu lah turn 4 me utk rehat2 ditaman sambil minum petang hasil tangan anak2....


bahan2nya:


roti gardenia sebuku
sardin cap apa2 pun 1 tin
bawang besar 1 biji dicincang dadu
cili merah 1 biji dihiris nipis
air perahan limau 1 sudu kecil, fungsinya utk menghilangkan hanyir sadin
serbuk roti (bread crumb)
sebiji telur amik kuningnya jer
minyak utk menggoreng


caranya :


roti dilenyek sekeping2 tujuannya agar tidak menyerap minyak bila digoreng nanti.
sadin ditapis, buang airnya  dan lenyek ikan sadin dgn bawang yg didadu tadi, cili merah n air perahan limau.
panaskan atas kuali sekejap supaya tahan lama, tk cepat basi.
so apalagi, letaklah atas roti dalam sesudu n gulung
tepi roti kena tekan dgn garpu supaya tidak keluar intinya bila digoreng
celup pada telur yg dah dikacau n golek atas bread crumb n gorenglah....




senangkan?

No comments:

Post a Comment